torsdag 29 juli 2010

USA - Onsdag

Denna dagen skulle vi då åka till Harry Potter-världen på Universal studios i Orlando. Emmy fick nämligen välja om hon ville till Disney eller Harry Potter och då valde hon Harry. Inte så himla konstigt egentligen när hon leker att hon är Hermione Granger stup i kvarten...

Det tog ca 2 timmar att köra dit men det gick rätt fort. Däremot var det himla långt att gå... Jag hade som tur var min rulle med mig, dock kunde man hyra rullstolar där i fall att jag hade glömt min egen. Man parkerade bilen i ett parkeringshus som var stort som ett helt samhälle typ... Sen fick man gå säkert två kilometer innan man kom fram till parken. Väl där skulle man då ta sig till Harry Potter-världen som låg längst bort... Om ni har varit där så vet ni att det inte är litet direkt...

Detta var en jäkligt varm dag så Janet köpte en fläkt med vattenflaska i till Emmy. Riktigt skönt nät man är överhettad!


Harry Potter-världen låg då längst bort. Det var en timmes kö för att komma in där och när vi väl kom dit så var det så jäkla mycket folk så man nästan fick panik. Janet och jag skulle in i en affär och där var det en haltimmes kö innan man kom in! Hela denna världen är uppbyggd som det ser ut i filmerna så vi var i affären där Harry fixade sitt trollspö. Sen fanns det en liten bergodalbana och till den var det 25 min kö till...


Sen fanns det en till sorts bergodalbana som gick inne i Hogwarts skolan, till den var det 75 minuters kö!!! Nej tack sa jag, nu får det fasen vara bra! Vi gick ut ur Harry-världen och kollade på resten av Universals utbud.


Det fanns naturligtvis hur mycket som helst att titta på. Man blev helt enkelt helt snurrig av allt! Vi åkte en liten bergodalbana som gick uppe i luften och genom en restaurant, mamma verkar tycka den är otäck ;-)


Det här kortet ska ju egentligen vra liggandes men jag orkade helt enkelt inte ändra det! Ni får vrida på era huvud och kolla:


Sen skulle Emmy och Janet åka en bergodalbana som är typ som våran Flumride (men naturligtvis mycket större som allt annat är här...) men då bröt ett fruktansvärt åskoväder ut och de stängde alla banor som gick i vatten. Då hade de stått i kö i 40 minuter till ingen nytta... Då hade vi fått nog av denna park så vi tog bilen och åkte hem!

Fortsättning följer...

USA - Tisdag eftermiddag

Nu skulle vi göra en riktig cool grej, vi åkte till en strand där man kan hitta haj-tänder! Så häftigt! Man sätter sig i strandkanten och så har man ett durkslag med sig i metall. Så sitter man där och försöker hitta dessa tänder. Jag hittade en först! De äldsta tänderna är flera tusen år gamla och dom är svarta. De yngre tänderna är vita eller bruna.

Här fanns det oxå lite stenar under ytan så Dale hade med sig snorkel-utrustning till oss alla. Dock så var det inte så himla lätt, jag fick in en hel våg in i näsan! Ni kan ju tänka er vad som händer när man får in en massa saltvatten i näsan... Snoret rann som en flod hur länge som helst! Emmy hade samma problem, hennes tålamod är dock inte lika bra som mitt så hon tog sitt cyklop och gick upp ur vattnet:


Hon glömde dock bort sin sura min efter en stund och letade efter hajtänder istället. Jeanen var med oxå och hon satt och pillade med tårna lite i sanden. Plötsligt bara låg den där, den stora hajtanden som alla bara vill hitta! Så roligt för henne, hon var så glad!

Efter att ha varit där i ett par timmar så var alla hungriga. Ett stenkast från beachen ligger en restaurant som heter "Sharkys":


En underbar restaurant som ligger i anslutning till en pir, så mysigt! Maten var så jäkla god! Jag tog nån sorts thai-rätt med spagetti och det var den godaste thai-rätt jag ätit NÅGONSIN!!!


När vi hade ätit färdigt satt vi en stund och bara pratade. Plötsligt tar Jeanen fram hajtanden hon hittade och gav den till mig... "Jag vill att du ska ha den", sa hon! Jag blev alldeles rörd...

Sen gick vi ut på piren och jag lärde Jeanen hur man säger "Jag älskar dig" på svenska! Hon skulle säga det till hennes man nämligen, gulligt...


Här är två människor som har blivit riktigt bra kompisar, Emmy och Janet! Fastän Emmy inte pratar så mycket engelska så förstår hon nästan allt så hon följer gärna med Janet när hon hittar på bus!


Fortsättning följer...

USA - Tisdag förmiddag

Se här, snart är jag nog ifatt mig! Tisdag är vi på nu! Denna dagen var det dax att åka till Sarasota Jungel garden. Här fanns det alla möjliga djur att titta på.


Det absolut häftigaste av allt var att vi fick mata flamingosarna! Jag har nog aldrig varit med om något så häftigt. Man fick köpa som pellets och dom åt direkt ur händerna på oss.


Emmy tyckte först att det var lite otäckt, de kunde nämligen vara rätt så på trängande om de inte fick mat direkt eller omd e var för många, då började de nästan slåss! Fast mest var de lugna. De luktade dock rätt illa så man kunde inte stå där för länge, jag började nästan må illa...


De hade en fågelshow där oxå. Arapapegojor, kakaduor och gröna jakos gjorde konster. Här är en kakadua som kunde cykla! Den åkte även skateboard, häftigt!


Efter showen fick man hålla i fåglarna om man ville. EMmy ville inte men jag tänkte att det kunde va en rolig grej så jag sa att jag ville ha den största fågeln de hade på armen. Stor var han och väldigt tung! Man tror inte det när man ser dom men så är det. Tänk om han hade tagit ett bett på mitt öra, hu!


Fortsättning följer...

USA - Måndag

Idag var det dax att besöka nationalparken Myakka som inte är långt från Sarasota. Här finns det massor med vilda djur, alligatorer, fåglar, vildsvin,gamar, rådjur, osv. Vi körde runt här med bil och man kunde gå ur bilen och titta. Dock fick man vara försiktig var man satte fötterna och om man var smart så gick man inte in i det höga gräset! Där kunde alla möjliga djur finnas!

Här är en fågel som sitter på dessa underbara träd, de har som skägg hängandes från grenarna så skogen ser ut som om den är hämtad från sagornas värld:


Vi åkte sakta, sakta för att se om vi såg några djur och plötsligt stannade Janet. Hon hade sett ett rådjur med en liten unge. Visst är den söt:


Denna skylt talar för sig själv:


Här har vi en alligator. Vi såg faktiskt inte så många, denna varma årstid är de helst ute i vattnet nämligen. På vintern (eller vinter... 20 grader är det då unge fär...) är de mer på land och då kan det vara 20 stycken samtidigt som ligger uppe på land. Vi hade med oss kikare så vi kunde se dom ute i vattnet.


Mitt ute i denna skog satt vi och åt lunch. Konstig tanke att vi satt där det helt plötsligt kunde kommit en alligator upp ur floden brevid... HU! Men lunchen var så god, vi var riktigt hungriga!

Efter vi ätit lunch gick vi upp i ett torn så vi kunde se ut över hela Myakka. Till och med jag lyckades gå upp i detta torn men mina ben skakade när vi var uppe! Skam den som ger sig eller hur! Utsikten var helt enkelt underbar så det var värt det!


Jag kan säga att under denna resa så tar jag en massa extra medicin, annars skulle jag aldrig orka med allt detta. Jag vill gärna se så mycket som möjligt så därför proppar jag mig full med medicin! När jag kommer hem så kommer jag troligtvis ramla ihop av utmattning och ha sån värk men jag struntar faktiskt i det! Just nu har jag så himla roligt så det är värt varenda värkande muskel! Jag har skitont varenda dag men värmen här är oxå så himla bra för min kropp. Jag mår bättre här än hemma kan jag säga!

Fortsättning följer...

Söndag - Eftermiddag

Nu var det dax att åka ner till beachen, denna underbara strand med vit sand... Siesta beach heter den. Varje söndag händer det grejer på stranden nämligen. Några som heter "the Drummers" kommer och spelar. Innan man går ner till stranden så sätter sig alla och äter. Vi åt grillad kyckling och coleslaw, vi drack vin och öl. Jeanen och Crawford mötte oss där och Crawford hade även idag med sig en stor kylväska med öl!


När vi ätit färdigt tog Janet med sig Emmy och matade fåglarna med de rester som blev över. Så häftigt var det. Janet började med att kasta upp brödbitar i luften så att fåglarna skulle se att de hade mat. Helt plötsligt kom en hel flock med fåglar som alla var hungriga efter mer! De tog maten ur händerna på en!


Sen kastade vi oss ner i havet, så underbart... Vattnet är så varmt, nästan kroppsvärme! Man kan bara ligga där och guppa med vågorna... Helt plötsligt hämtar Janet Emmy och stoppar ner henne i ett hål i sanden som Janet och Jeanen har grävt. Detta brukade Janets pappa göra med henne när hon var barn. Janet gjorde en bil till Emmy! Är den inte häftig:


Sen var det dax för "the Drummers" att spela. Det är en massa som spelar olika sorts trummor. De spelar en sorts rytm och alla liksom dansar till detta. Alla står i en ring och innanför ringen går man in och dansar eller gör som Emmy gör här, använder en rock-ring:


Emmy var så himla duktig på detta och hon kunde nog ha hållit på för evigt om det inte hade varit för de mörka molnen som smög in över oss. Helt plötsligt öppnade sig himlen och regnet öste ner över oss! Alla packade ihop sina grejer, trumspelarna tog sina trummor och flydde fältet! Mamma, jag och Emmy sprang under ett tak och ställde oss. Helt plötsligt var alla andra borta! Vi letade och letade men vi kunde inte hitta nån! Till slut gick vi mot bilarna och där kom Dale till slut! De hade letat efter oss överallt. Vi hade helt enkelt gått åt motsatt håll. Alla var helt dygnsura av allt regn så det var skönt att åka hem till en dusch och sen lägga sig i sängen.


Fortsättning följer...

USA - Söndag förmiddag

Janet är en människa som är på hugget jämt. Hon vill att vi ska göra så mycket som möjligt medans vi är här så vi inte missar nåt! Så denna förmiddag tyckte hon att vi skulle shoppa lite! Vem protesterar? Inte jag iallafall!

Vi åkte till Wallmart (tror det heter så), det var en av de största affärer jag någonsin sett!!! Hur stort som helst... Inte bara affären var stort, allt som man kan handla är oxå stort. En flaska med diskmedel är typ flera liter här! Denna affär var så himla rolig måste jag säga, jag hade kunnat gå där i timmar och titta...

Emmy hittade leksaker så pappa och hon gick och tittade där medans vi gick åt andra hållet och hittade garn! Lyckan var fulständig! Men sen börjar man kolla lite närmre och ser att nästan allt är acrylgarn... Det vill jag ju inte ha! Men de har en massa tillbehör som är rätt billigt, stickor, stickor och åter stickor....


Någon sa att trästickorna var billiga här men det var de INTE! Däremot var metallstickorna billiga och rundstickorna i metall. Rätt kul att de fanns i olika färger!


Hittade till slut lite bomullsgarn som jag köpte plus stickor naturligtvis!

Vi var även i skoaffärer där de hade converse för 24.99 dollar, det är så billigt! Köpte dock inga eftersom jag ändå inte kan gå i dom... Jag måste ju ha riktiga gympaskor... Jag köpte dock ett par skor till Emmy. Vi skulle köpt ett par nike eller adidas till henne men ack, ack... Inte ville hon ha sådana! Bäst att köpa det hon vill ha annars tar hon inte på sig det! Det blev ett par typ liknande converse fast lite stabilare.

Vi var oxå i andra affärer, en sminkaffär. Emmy skulle absolut ha en mascara så det fick hon en. Jag köpte oxå en mascara. Det fanns hur mycket som helst! Alla märken ni kan tänka er! Men man kan inte köpa allt. Vi var nöjda när vi for hem, det är huvudsaken!

Fortsättning följer...

USA - Lördag förmiddag

Redan klockan halv åtta på morgonen denna lördag kom Janet och Dale och hämtade hos Barbara och Carter. Anledningen var att vi skulle åka till Farmers market i Sarasota för att köpa fisk och grönsaker. Farmers market är som våran torgdag i stan ungefär. En lång gata stängs av från trafik och de sätter upp stånd och säljer saker.

Här är lite bilder från denna marknad:





När vi kom hem så fick jag hälsa ordentligt på en av deras tre fåglar. Detta är nymfparakiten Zoey:


De har alltså 3 fåglar, en kakadua som heter Max och 2 nymfparakiter, Zoey och Peppie. Bägge nymfparakiterna har de hittat ute, någon har alltså släppt ut dom när de inte har velat ha dom längre och då hittade Dale dom ute i trädgården...

Zoey har dock bara ett öga (om ni tittar noga på bilden så kanske ni ser det, det är nämligen bara ett hål kvar där...), deras kakadua fick tag på henne en gång och bet henne. De trodde att hon var död men han hade bitit henne precis i ögat... De tog henne till veterinären och hon överlevde!

Fåglarna har det hur bra som helst hos Janet och Dale. De har burar som jag skulle kunna gå in i! Sen får de flyga fritt på dagarna. Kakaduan är dock som en vakthund så de skulle inte kunna släppa honom när vi är där. Då skulle vi oxå bli av med våra ögon!!!

Fortsättning följer...

USA - Fredag eftermiddag

På eftermiddagen var det dax för pool-party! Dale och Janet hade bjudit över en hop med människor (mycket trevliga sådana) plus att Barbara och Carter kom plus deras dotter Tess som är 20.

Här är Janet och Emmy i poolen. Luftfuktigheten syns verkligen på kortet!


Här har vi en så söt liten hund! Det var en som heter Less som ägde henne. Less och hans fru hade 7 stycken hundar, alla var tagna från ett rescue-center för djur.


Här är Dale och Janets dotter Tess. Hon bor och går i skolan i Orlando, 2 timmars bilväg från Sarasota. Här får de ta körkort när dom är 16 men de får inte köpa sprit förräns de är 21! Knäppt måste jag säga...


Sen delade vi ut våra presenter som vi tagit med oss från Sverige. Mamma hade sytt förkläden till dom, vi hade oxå köpt dem krukor som var handgjorda i Aneby plus att de fick varsin citron som jag hade stickat. Barbara blev så glad för sin sjal! Hon hade velat ha en sådan länge för ibland var det så kallt från luftkonditioneringen på restaurangerna.


Här är Jeanen, Janets kusin (som oxå är min syssling), hon är en så himla gullig människa. Hon är 50 eller nåt, har två söner och ett barnbarn. Hon är omgift med Crawford som är en man med den häftigaste röst jag någonsin hört. Han hördes kan jag säga, en så djup röst! Crawford är pastor men jag kan säga att han hade med sig en hel kylväska med öl och han spottade minsann inte i glaset!!! Crawford är hälften irländsk och hälften indian, hans indianska ådra syntes! Han var verkligen lik en indianhövding!


Vi fick god mat och vi drack vin och öl (jag tog ett halft glas vin som vanligt). Vi badade i poolen och hade skoj, vi pratade och skrattade, med andra ord så hade vi en underbar kväll!

Vi var sååååå trötta på kvällen så vi bara slocknade i sängen...

Fortsättning följer...

USA - Fredag

Vaknade alltså denna dagen i Bradenton hos Barbara och Carter. Man kan ju lätt bli lite förvirrad när man vaknar upp på olika ställen hela tiden... Men upp gick vi och frukost fick vi!

Denna dagen skulle vi besöka Bradenton museum. Ett akvarium-museum där de har den äldsta levande sjökon i världen! Snooty heter denne ko och är 64 år, det ni! Jag har bara sett dessa djur på film innan så det var verkligen intressant. Vi fick titta på medans de matade Snooty och de berättade en massa fakta om honom.

Här är han:


Det fanns en massa annat att kolla på, skelett från en massa havsdjur bland annat.


En mammut hade de:


Detta tyckte jag var så häftigt, en hajkäft!


Detta besök var verkligen så häftigt! Jag kunde gå hur länge som helst och kolla på allt. Sen hade de försäljning oxå, jag köpte två stenar med fossil på. Emmy köpte en tröja med Snooty på, den tog hon på sig direkt!

När vi kom ut så ösregnde det! Detta är ett vanligt fenomen här i Florida, helt plötsligt kan det bara börja ösregna och göra så i fem minuter sen skiner solen igen!


Fortsättning följer...