torsdag 10 maj 2012

EDS = massor av skydd...

Jag menar att när kroppen inte hänger ihop så måste man ha skydd som håller ihop den. Idag har vi varit med Emmy på Team Olmed (f.d. Team Ortopedteknik) för utprovning av diverse skydd/ortoser.

Det första tjejen som tog emot Emmy konstaterade var att Emmy är väldigt smal. Med andra ord så är det inte lätt att fixa så smala ortoser. Det andra hon konstaterade var att Emmy är VÄLDIGT lös i sina leder. Med andra ord mer skydd...

Det blev till slut ett par skor (som ser ut som ett par converse typ), sen beställde hon både knäskydd (mjuka) och armbågsskydd (oxå mjuka). Vi börjar med mjuka skydd, det är inte lätt för en 12-åring att acceptera ortoser ändå... Märktes när hon skulle prova ett par sandaler, de var ju inte som vanliga sandaler utan med hel häl. Hon blev genast tveksam om hon ville ha dom... Vi får se, vi ska dit i juni igen så vi hinner nog bearbeta henne (eller inte)...

Själv så hämtade jag mina två korsetter och en hård stödkrage.

Exakt samma krage som jag hade innan men en storlek mindre. Med den andra fick jag hals som en giraff! Denna var mycket skönare. Använder inte en hård krage varenda dag men den är hemsk bra att ha när man t.ex ska rulla på kullersten!

Här är min nya korsett. Inte så snygg men skön för ryggen. Dessa betalar jag 200 kr styck för (tror det var 200 eller kanske 150...). Alla hjälpmedel till Emmy är gratis förutom skorna som kostar 500 kr styck till barn medans vuxna får betala 800 kr per par. 

Tjejen som vi pratade med berättade att det har kommit en ny grej som är som en vanlig tröja men som blir som ett yttre skelett. De kan justera detta tyg så det håller åt på vissa ställen och ger efter på vissa. Tyvärr så var detta alldeles nytt så det gick inte att fixa än men snäll som hon var så skulle hon prata med någon om detta. Vi vore ju ypperliga personer till att använda sådant! jag tänker mest på Emmy, att använda en massa ortoser kan vara pinsamt men en "tröja" under som ger stöd är ju en helt annan sak. Hoppas att detta kommer snart så att de som behöver det får det.