torsdag 7 oktober 2010

Förklaring följer!

Så heter ett program på Discovery... Fast det struntar väl kanske ni i. Det var inte direkt det jag skulle komma till utan jag skulle förklara lite angående hjälpmedel.  Det blev en del frågor angående detta så jag ska förklara så gott jag kan.

Min rullstol (ell$er mina rullstolar) är lånade från landstinget. Att köpa en egen el-rullstol är fruktansvärt dyrt, min skulle nog gå på ca 70.000 kr... För att få låna en el-rullstol eller permobil så krävs det att man täcknar en försäkring som kostar 350 kr om året. Man ska oxå naturligtvis ha den så att den står skyddad och inlåst.

Mina kryckor är det lite olika med. Den ena kryckan fick jag låna av landstinget och ska ges tillbaka när jag inte behöver den mer (hur många har inte kryckor hemma som ligger och skräpar, man glömmer helt enkelt att lämna dom), min andra krycka betalade jag 55 kr för (tror jag det var) och den är MIN!

Jag har även en elektrisk höj och sänkbar stol i köket som oxå är lånad. Detta med vad man får som hjälpmedel och inte är olika i olika län... En del är väldigt generösa medans andra har dragit ner på mycket... Jag är väldigt glad för att jag slapp betala för min rullstol! Sen är det ju så att en el-rulle får man inte utan läkarintyg. Flera saker du behöver läkarintyg kan vara: korsett, stödkrage i hårdplast, olika ortoser till t.ex handleder och fotleder, specialgjutna sulor o.s.v...

Innan man ska skaffa ett hjälpmedel tycker jag att man ska kolla med sin läkarstation om man kan få det som hjälpmedel. Får man inte detta så finns det flera olika företag som säljer hjälpmedel. Här har ni några:

Vobis Livskvalitet   Varsam   Swereco  Plusvardag

Hjälpmedel!

Att gå med kryckor är inte speciellt skönt för händerna... Har man ont i dom så blir pinan ännu värre. Det finns dock ett vadderat handtag att köpa. Man får en bit som räcker till två handtag, klipper itu den och klistrar på den med självhäftande tejp som finns inuti. Handtagen blir så mycket skönare att hålla i!

Snart är det vinter (sorgligt men sant....) och då vill det till att försäkra sig om att man inte halkar och slår ihjäl sig! Även kryckorna  behöver dubbar och  dessa sätter man enkelt på med skruvar.

I dagens Sverige får man inte alla hjälpmedel längre (annat var det förr, jag vet...), speciellt inte sådana här små hjälpmedel. Jag har skickat efter dessa från Plusvardag. De har massor med hjälpmedel för alla sorters handikapp!

Singing in the rain (lite grann iallafall)!

Ni alla kära vänner, ni har skrivit så mycket smicker i kommentarerna till förra inlägget så jag borde skina som en sol! Dock tog dagens väger och åt upp iallafall hälften av det...

Regn, rusk, trist, mörkt, kallt.... Denna kombinationen stavas HÖST! När man behöver ha lampor tända mitt på dagen för att se vart man går, då är det illa... Någon sa att det skulle bli brittsommar? Var finns den? Hittar ni den någonstans så får ni gärna skicka hit lite...

Det finns dock mycket att vara glad över trots vädret. Igår föddes nämligen våran (eventuellt) nya FAMILJEMEDLEM! Det finns dock inga bilder än på de små liven men kolla gärna in på sidan, det finns fem andra små sötingar att titta sig försärvad på!