måndag 6 september 2010

Hon skulle ju bara kolla...

Anna-Britt är en rolig prick... Idag skulle hon "bara" kolla lite på ett ställe i skogen om vi kunde gå där sen (om JAG kunde gå där är nog mer nära sanningen tror jag, hihi). Själv följde jag inte med idag eftersom min kropp protesterade en aning... Tror ni hon nöjde sig med att "bara" titta i skogen? Ack nej...

En hel kasse med svamp kom hon hem med och då hade hon bara tagit dom vid vägkanten!Eftersom hon är en väldigt snäll människa så ger hon all svamp till mig för hon tycker att hon har så mycket. Kan tala om att jag kommer nog att fylla min frys utan någon hjälp från någon annan men visst blir man nästan rörd.

Ja det blev en full gryta igen... Imorgon bär det av mot skogen igen så det lär väl bli en gryta då oxå...

Om svamp (ja varför inte liksom!)

Tigris frågade mig varför man förväller svamp. Ja det kan man verkligen undra! jag har försökt ta reda på detta och ska man frysa in svamp så bör man förvälla dom innan nämligen. Fryser man in dom som dom är tappar dom både smak och konsistens.

När man förväller svamp använder man bara en vanlig kastrull. Man tar den rensade svampen och lägger i den utan att använda matfett eller något annat. Sedan låter man helt enkelt svampen stå på ganska svag värme och puttra i 10-15 minuter tills vattnet är borta. Har man stora mängder svamp tar det ju längre tid. Efter att svampen har svalnat så fryser man in den för att senare plockas fram då svamptiden är förbi för länge sedan!

En svamp som är förvälld håller i gott och väl ett år om nu inte något fett är tillsatt. Då håller den bara i några månader.

Vill ni veta mer om svamp (visst vill ni det) så kan ni klicka HÄR så kommer ni till svampguiden. En mycket bra sida! Här finns även en massa recept på vanliga och ovanliga svampsorter.