torsdag 7 juni 2012

Hur gör man?

Ja det kan man fråga sig... Flera har kommenterat mina orkidéer och undrat hur man gör? De flesta har skrivit att de absolut inte kan få dom att blomma om och slänger dom när de har blommat klart (WHAT!!!). Så hur sköter man dom då?

Ärligt talat så vet jag faktiskt inte egentligen... Jag själv gör inte som det står att man ska göra, jag sprayar dom med vatten typ varannan dag för jag har läst att de gillar att få vatten på bladen. I verkligheten "bor" ju dessa blommor i regnskog så därför tänkte jag att de säkert vill ha vatten. Sen ställer jag ett kärl med vatten vid elementet så det blir lite mer fuktigt i luften.

Sen gäller en sak som alla kanske inte har: TÅLAMOD! Orkidéer blommar när de känner för det och det kan ta år innan det kommer en stängel. Speciellt efter att man har köpt en orkidé så tar det oftast tid innan de blommar om för de är så hårt drivna i blomsterhandeln. Får de vila länge så kommer stänglarna till slut!

Vill man absolut inte se dessa blommor utan stänglar får man göra som en i hemtjänsten gör; hon sätter dit fuskstänglar så det ser ut som om de blommar hela tiden. Alla knep är bra utom de dåliga.

Vill man ha lite råd och tips så kan jag tipsa er om denna bok. Där kan man läsa om blommans historia, få tips vid ohyra, tips vid omplantering plus se bilder på 100 vackra blommor (Orkidéen på framsidan på boken har jag faktiskt!)! En bra bok om man vill lära sig mer om dessa underbara blommor!

Så hur gör man när man ska lyckas med blommor? Ärligt talat så vet jag inte... Jag har alltid haft tur med blommor men sen har jag oxå stort tålamod, kanske hänger det på det...

Idag ska jag ut med Marie i naturen och kanske får ni se lite kort från den rundan sen!