fredag 15 mars 2013

Att vara som alla andra... eller inte!Ja, ni vet ju att jag har skrivit om detta tidigare men det tål att skrivas om miljoner gånger, eller tills det händer något! Vad jag pratar om? Handikappanpassat naturligtvis!!! Ett beslut togs att alla lokaler skulle vara handikappanpassade år 2010. Nu är det 2013 och vad jag vet så rimmar detta dåligt med verkligheten, tyvärr... 

Hemma hos mig ska det bostadsanpassas men mycket kan man göra själv just i hemmet. Själv har jag en ergonomisk kontorsstol så jag sitter bra vid datorn (annars blir det inget skrivande kan jag säga!). Andra saker som är man kanske inte tänker på är fönster och dörrar, är de lätta att öppna? Jag bor i ett relativt nytt hus så detta är inga problem för mig men bor du i ett gammalt hus kanske man inte ens kan öppna ett fönster för de sitter fast... 

Ni som är handikappade och jobbar, hur ser eran arbetsplats ut? Är det anpassat så dagen fungerar? Kan tänka mig att det inte är så för alla. Man kan till exempel inte flyga upp för en trapp med en rullstol, det är smått omöjligt. Små saker som ett höj- och sänkbart skrivbord kanske skulle göra att man slipper att ha ont i ryggen när man kommer hem (detta gäller även de som är friska, att både kunna stå och sitta vid ett skrivbord är det optimala för att få igång blodcirkulationen under en lång arbetsdag.). Riksdagen beslutade 2010 i en ny EU-lag att samhället skulle utveckla en handikappstrategi så att det ska vara enklare för personer som är funktionshindrade att röra sig fritt. Detta har även med mänskliga rättigheter att göra. Utöver en god ergonomi i kontorsmiljöer bör det även finnas en välkommande företagskultur som möjliggör att handikappade kan arbeta. Efter tre år har det fortfarande inte skett några större förändringar. Enligt en artikel visar det sig att mer än hälften av arbetsgivarna slarvar med arbetsmiljöarbetet. Även om lagen har sagt sitt så verkar det som att arbetsmarknaden har sina egna åsikter. Istället för att erbjuda sina medarbetare en god hälsa, ergonomiskt kontorsmaterial och en fräsch arbetsmiljö så verkar det som att en stor majoritet nöjer sig med att tänka på besparingar och kostnader. Detta gör att funktionshindrade inte blir lämpliga för vissa arbeten och att antalet sjukskrivningar ökar på grund av belastningsskador. 

Hur är det med restauranger och affärer? Nja, en del har faktiskt både ramp och stora ytor så man slipper få en hög med varor i nacken (detta hände mig på apoteket en gång...). Dosan man betalar i bör vara höj och sänkbar så man kan sitta och betala utan att be om hjälp. Något som jag tycker är märkligt är dessa kyldiskar, det är nästan omöjligt att få upp en vara om man inte kan stå. Hoppas de kan hitta en lösning på detta. 

Till alla affärer, restauranger, kontor och kommuner som anlägger gator vill jag säga: ni tjänar på att ha det handikappanpassat! Kommer vi inte in i en butik så handlar vi inte, så är det helt enkelt! Jag pratade med en affärsägare förra sommaren om just ramper. De hade en men inte uppsatt utan inne i affären som skulle tas ut vid behov. Okej, ska de stackars handikappade människa stå där ute och skrika sig hes för att någon ska se och höra den? Nä, låt rampen vara framme, annars går vi med rullstol inte in! 

Så när blir det handikappanpassad i vårat land? När blir Sverige för alla? Snart, hoppas jag...