tisdag 7 september 2010

Smörsopp och taggsvamp!

Idag åkte vi ut i skogen igen, Anna-Britt och jag. Kan säga att jag var först på vippen att stanna hemma för jag mådde väl inte firekt bra men sen såg jag skogen framför mig och tänkte att hösten är snart slut så jag vilar väl i vinter, hihi!

Anna-Britt körde och vid ett tillfälle skulle hon vända och jag vet inte hur många gånger bilen dog för att Ann-Britt gasade för dåligt. Jösses vad vi skrattade!

Här är iallafall dagens skörd:

Vi har gått på vägar och skuttat (haltat) in i skogen om vi har sett nåt. Jag hittade en svamp som jag aldrig har sett innan: Smörsopp. Denna svamp anses läcker enligt svampböckerna. Bilden nedan föreställer en smörsopp. De växer liksom i mitten på en väg i gräset. Översta höljet på hatten måste man dra av, helst redan i skogen. Tyvärr är den rätt ofta angripen av mask...

Denna svamp nedan är ju en svamp som man knappast kan förväxla med någon annan, blek taggsvamp. Köttet är kompakt och under finns mjuka taggar som man kan skrapa bort innan man förväller den.

Det har varit en underbar dag men den sista halvtimmen hade jag jäkligt ont i min fot så då ville jag bara hem. Väl hemma var det bara att börja laga mat för efter en stund så kom "den hungriga" hem från skolan.

Innan maten var klar passade hon på att ge Gibson en bamsekram!

Oj oj oj...

Nu ska jag gnälla en smula. Jag har ont i huvudet och resten av kroppen är som överkörd av något stort och hårt. Naturligtvis är det alla våra trevliga svamppromenader i skogen som är boven i dramat... Jag Det är ju liksom bara att ta smällen och vara glad över att det inte blev värre! Sen har jag ju njutit mer än någonsin i skogen!

Dock ska jag nog trotsa smärtan och ta mig ut i bland mossa och svampar idag oxå... Tur att man har tabletter som hjälper...