torsdag 19 augusti 2010

En fråga som naturligtvis får svar!

Fick en fråga bland kommentarerna dag! Frågan kom från Saerv som oxå har EDS. Hon undrade när jag märkte på Emmy att hon var sjuk och naturligtvis ska jag svara på det!!! (Jag äääälskar när ni ställer frågor...)

Med facit i handen är det lätt att svara på detta, innan jag fick diagnos visste vi ju inte heller vad Emmy led av. Emmy fick kolik direkt när hon föddes. Kanske hade med 3-månaders kolik att göra men sedan dess har hon alltid varit märklig i magen.

Hon utvecklades lite sent, kröp baklänges och använde först inte sitt högerben! Gjorde nästan allt samtidigt dock sent alltså. Annars var det inget märkligt med henne motoriskt.

När hon var 1,5 började hon hosta. Hon hostade så jag trodde att hon skulle hosta lungorna ur sig! Sen blev hon så himla slemmig. Hon slutade i denna veva att äta oxå... Vi fattade inget och inte gjorde nån annan det heller förrän hon helt enkelt fick lunginflammation när hon var lite mer än 2 år.

Emmy fick astma medicin som ökades hela tiden eftersom det liksom inte bet på henne. Till slut hade hon en mega-dos som knappt läkaren ville skrivas ut. Hon fick även äta kortison i omgångar för att få igång matlusten, hjälpte väl lite... (numera kan man nog konstatera att Emmy fick barnastma men att hennes lungor (bindväv) inte klarade av det eller var så dåliga så det blev alldeles för jobbigt). Emmy går fortfarande på medicin, dock har hon blivit så bra så¨hon numera inte behöver medicin dagligen på sommaren.

Ju mer hon växter desto mer överrörlig blev hon. På grund av astman fick hon trattbröst (Trattbröst är när bröstbenet åker in i kroppen, kan bli så när personer är svårt lungsjuka)  som blev väldigt tydligt, kanske för att hon är så mjuk i leder och senor... Ont i ben, rygg, armar och huvud började komma. Detta hade väl pågott ett tag när jag väl fick diagnos. Då var det ju hur enkelt som helst att begripa att Emmy oxå hade EDS.

Saerv: Om din dotter inte har några som helst symtom nu så är det ju bara att vara glad. Dock så kan det ju vara så att han har EDS ändå men inte har några symtom än eller så har hon helt enkelt inte EDS alls vilket vore det bästa! Det enda du ska vara är VÄLDIGT observant ifall hon börjar klaga över en massa växtvärk eller nåt annat. Vet inte om din flicka är lite för liten för att se om hon är överrörlig?

Jag håller tummarna att hon förblir frisk! Hoppas du har fått svar på din fråga, jag skickar många kramar via zyber-rymden!

PAKET!!!

Paket är ju alltid kul att få! Fast än man vet vad som finns i dom så blir man så där pirrig när man ska öppna dom! Jag hade tillsammans med en anställd i hemtjänsten beställt från Vartofta garn.


Jag beställde ett nystan av det nya garnet från Järbo; Stella (min hemtjänst-vän ska ha de andra två nystanen) och jag själv tog två nystan entrådigt svenskull oxå. Kan bli snyggt om man ska göra nån rektangulär sjal (som jag har sett ett mönster på nämligen!).

Här är två mönster som vi beställde. Det till vänster hör liksom till Stella-garnet (det beställde min vän, jag ska kopiera), det andra är en dominostickad sjal i Järbos duo-garn. Eftersom jag har lite duo-garn hemma tänkte jag att jag kunde ta detta otroligt fina mönster. Vad jag kanske inte tänkte på var att mönstret kan vara allt för svårt för mig! Jag måste sätta mig ner och kolla och verkligen gnugga igång mina hjärnceller...