onsdag 7 september 2011

Vad är smärta?

Ja det kan man ju undra faktiskt. Jag fick en fråga hur man vet vilken smärta som är vilken och jag ska göra ett försök att förklara. Vi kan börja med att skriva att ALL SMÄRTA ÄR ETT SÄTT FÖR KROPPEN ATT SÄGA ATT NÅGOT ÄR FEL! Tänk på det nästa gång ni går med en hejdundrande värk någonstans som inte vill ge med sig!

Inflammatorisk smärta: Inflammation har väl de flesta haft, detta är ofta det som händer om man har överansträngt sig. Smärtan är lite akut, har man tex en inflammation i en axel så är det som om någon har satt eld på den! Området känns oftast varmt och man kan få feber. Många fixar sina inflammationer med kortisonsprutor men själv tror jag att det är bättre att vila sig frisk. Har man problem med sina leder så kommer inflammationer ofta som ett brev på posten... Medicin man kan ta mot detta är ex Voltaren, Diclofenak, Ipren... (Själv äter jag Orudis).

Nervsmärta: Har du någongång kört i armbågen i en kant och fått så jäkla ont aå man nästan kan dö? Det är en sorts nervsmärta... Nervsmärta är den jäkligaste smärta som finns (enligt mig iallafall) för den går inte helt och fullt att medicinera. Smärtan kan vara mycket olika tex att det känns som att bli borrad med en borrmaskin i kroppen eller att bli stucken av en massa nålar... När en nerv är blockerad ger den ifrån sig en massa andra symtom oxå. Är problemet i en arm så kan armen domna, det "surrar" eller sticker i armen eller att man förlorar känseln överhuvudtaget. Nervsmärta kan du inte massera bort... Tyvärr! Medicin mot nervsmärta är Lyrica bland annat.

Annan värk/smärta: Ja, hur många har inte muskelvärk? Hur många som helst...  Det är vanlig smärta. Jag brukar tänka att vanlig smärta biter morfin på ( i mitt fall, andra kanske tar en alvedon mot sin värk).

Lite om hur JAG uppfattar de olika sorters smärtorna alltså. Andra kan känna och tycka annorlunda.