tisdag 7 september 2010

Smörsopp och taggsvamp!

Idag åkte vi ut i skogen igen, Anna-Britt och jag. Kan säga att jag var först på vippen att stanna hemma för jag mådde väl inte firekt bra men sen såg jag skogen framför mig och tänkte att hösten är snart slut så jag vilar väl i vinter, hihi!

Anna-Britt körde och vid ett tillfälle skulle hon vända och jag vet inte hur många gånger bilen dog för att Ann-Britt gasade för dåligt. Jösses vad vi skrattade!

Här är iallafall dagens skörd:

Vi har gått på vägar och skuttat (haltat) in i skogen om vi har sett nåt. Jag hittade en svamp som jag aldrig har sett innan: Smörsopp. Denna svamp anses läcker enligt svampböckerna. Bilden nedan föreställer en smörsopp. De växer liksom i mitten på en väg i gräset. Översta höljet på hatten måste man dra av, helst redan i skogen. Tyvärr är den rätt ofta angripen av mask...

Denna svamp nedan är ju en svamp som man knappast kan förväxla med någon annan, blek taggsvamp. Köttet är kompakt och under finns mjuka taggar som man kan skrapa bort innan man förväller den.

Det har varit en underbar dag men den sista halvtimmen hade jag jäkligt ont i min fot så då ville jag bara hem. Väl hemma var det bara att börja laga mat för efter en stund så kom "den hungriga" hem från skolan.

Innan maten var klar passade hon på att ge Gibson en bamsekram!

7 kommentarer:

Livsnjutaren sa...

Ooo vad härligt med så god jaktlycka;) Kolla in hos mig,jag avslöjar mitt svampställe,hihi. Ha en skön kväll.

Livsnjutaren sa...

Oj,läste om din sjukdom. Jag har varit på utredning för reumatism,men inget hittades. Alla symptom du skriver om stämmer på mig. Hur hittar man om det är det man lider av. Blodprov eller?

Cattas liv och tankar sa...

Härligt att plocka svamp!!

Livsnjutaren sa...

tusen tack för ditt svar hos mig,hmm får se när jag tar tag i det där. Har operation med annat på schemat först som jag väntar tid på.Ha det gott.

Rut-Knut-Tjut sa...

Åh vad gott det såg ut. Mysigt med en skogstur.

Unknown sa...

Sååå roligt ni två verkar ha det ute i skogen! Det är ju bara så himla skööönt när man fnissar åt något tok sådär som när Anna-Britt gasade för dåligt,och då blir det ju rätt stuttigt :-)

Men du, du är väl försiktig med svampen...?
Jag läste om en kille som hade fått i sig nån farlig svamp, utan att han ens hade märkt av den i sin svampkorg...!?

Vero sa...

Taggsvamp, kantareller är vad jag plockar också.

Det är ju så himla gott med svamp. Har nog fått dotra till att börja äta det också.

Ha en fin dag!