söndag 18 april 2010

Här kommer lite svar:

Ibland får jag lite frågor angående min sjukdom bland mina kommentarer på bloggen. Detta är väldigt kul tycker jag. Så alla som undrar över något anfående EDS, fråga på, jag svarar GÄRNA!

En fråga var om jag hade värk varje dag?

Svar: Ja det har jag... Jag har värk varenda sekund av mitt liv tyvärr. Jag har två olika sorters värk till råga på allt: "Vanlig" värk i musklerna och lederna. Sedan har jag nervsmärta i mina leder och muskler. Överrörligheten gör att lederna hamnar ikläm och oxå nerverna... Sedan gör svullnaden i musklerna att nerverna som sitter där oxå hamnar ikläm.
Mot denna värk har jag två olika sorters medicin, en för den "vanliga" smärtan och en för nervsmärtan. Tyvärr går det inte att göra mig helt smärtfri eftersom jag numera har fulldos på den medicinen för nervsmärta. Det enda jag kan göra är att inte göra något! Vila är det enda som hjälper mot denna sjukdom...

En annan fråga var hur man ställer diagnos?

Svar: Detta görs på flera olika sätt. Först ska man vara överrörlig i sina leder (doktorn kollar hur många grader typ), sedan ska man ha töjbar hud, luxationer i lederna, värk, hudproblem, slemhinneproblem, bindvävsklumpar, o.s.v... Det finns massor av symtom, lite kan ni läsa om här .Det dumma är att det kan komma vilka konstiga symtom som helst men man får tänka på att det drabbar bindväven och bindväv finns i stort sätt i HELA kroppen...

Hur gammal är min dotter?

Svar: Emmy är 10 år och hon har oxå EDS som hon har ärvt av mig (attans oxå)... Hennes symtom skiljer sig dock en aning från mina. Emmys problem började när hon var typ 2 år och hon fick lunginflammation. Lungorna består av bindväv och i Emmys fall så satte sig EDS:en där på henne... Hon har även värk i sina leder och muskler, problem med magen, kramper och stora problem med koncentrationen (hjärnan blir förvirrad av alla smärtsignaler).

Hoppas ni har fått lite svar på frågorna! Kramis på er ALLA!

5 kommentarer:

bakom berget sa...

Skönt att höra att ni mår bättre idag. Hoppas ni har haft en bra söndag.
Ha det gott! Kram Åsa.

Tina sa...

Hej vännen!
Tack för din hälsning =) Ja, det va en underbar dag!! Jag njöt för fulla muggar.. men som du säkert vet, får man ofta betala surt efteråt..med trötthet & värk.. men det va det verkligen värt =)
Tack för att du delar med dig av ditt liv & sjukdom! Det måste vara ganska tärande att ha ett barn som drabbats av samma sjukdom!
Jag vill så gärna ge er en varm kram fylld av läkning & styrka!!!
Varm kram Tina

Sunna sa...

Skickar en styrkekram och hoppas du har choklad hemma

Tigris Predikantan sa...

Ja, det var en konstig ful/vacker blomma *ler*! Hoppas ni har det gott!

messan sa...

Hej min vän!
Det låter tufft det där...jag beundrar dig för din positva sida och kämparglöden som du har. Det är mycket värt det.
Mina barn är ju inte direkt små...den stora bor inte ens hemma...men överraskningar det gillar dom:)
Ha en fin kväll!
kramar