torsdag 19 augusti 2010

En fråga som naturligtvis får svar!

Fick en fråga bland kommentarerna dag! Frågan kom från Saerv som oxå har EDS. Hon undrade när jag märkte på Emmy att hon var sjuk och naturligtvis ska jag svara på det!!! (Jag äääälskar när ni ställer frågor...)

Med facit i handen är det lätt att svara på detta, innan jag fick diagnos visste vi ju inte heller vad Emmy led av. Emmy fick kolik direkt när hon föddes. Kanske hade med 3-månaders kolik att göra men sedan dess har hon alltid varit märklig i magen.

Hon utvecklades lite sent, kröp baklänges och använde först inte sitt högerben! Gjorde nästan allt samtidigt dock sent alltså. Annars var det inget märkligt med henne motoriskt.

När hon var 1,5 började hon hosta. Hon hostade så jag trodde att hon skulle hosta lungorna ur sig! Sen blev hon så himla slemmig. Hon slutade i denna veva att äta oxå... Vi fattade inget och inte gjorde nån annan det heller förrän hon helt enkelt fick lunginflammation när hon var lite mer än 2 år.

Emmy fick astma medicin som ökades hela tiden eftersom det liksom inte bet på henne. Till slut hade hon en mega-dos som knappt läkaren ville skrivas ut. Hon fick även äta kortison i omgångar för att få igång matlusten, hjälpte väl lite... (numera kan man nog konstatera att Emmy fick barnastma men att hennes lungor (bindväv) inte klarade av det eller var så dåliga så det blev alldeles för jobbigt). Emmy går fortfarande på medicin, dock har hon blivit så bra så¨hon numera inte behöver medicin dagligen på sommaren.

Ju mer hon växter desto mer överrörlig blev hon. På grund av astman fick hon trattbröst (Trattbröst är när bröstbenet åker in i kroppen, kan bli så när personer är svårt lungsjuka)  som blev väldigt tydligt, kanske för att hon är så mjuk i leder och senor... Ont i ben, rygg, armar och huvud började komma. Detta hade väl pågott ett tag när jag väl fick diagnos. Då var det ju hur enkelt som helst att begripa att Emmy oxå hade EDS.

Saerv: Om din dotter inte har några som helst symtom nu så är det ju bara att vara glad. Dock så kan det ju vara så att han har EDS ändå men inte har några symtom än eller så har hon helt enkelt inte EDS alls vilket vore det bästa! Det enda du ska vara är VÄLDIGT observant ifall hon börjar klaga över en massa växtvärk eller nåt annat. Vet inte om din flicka är lite för liten för att se om hon är överrörlig?

Jag håller tummarna att hon förblir frisk! Hoppas du har fått svar på din fråga, jag skickar många kramar via zyber-rymden!

4 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Intressant läsning om EDS och lilla Emmy. Tråkigt bara, oerhört tråkigt, hoppas läkarvetenskapen kommer med mer och fler lösningar. Fort, fort, fort.

Den rutiga stickade sjalen du hade med tidigare är ju så snygg så det liknar ingen sort och det är även koftan, omlottisen på bilden på tidningen.

Verkar det vara bra garner från Vartofta, jag har deras mailutskick, men har inte handlat där ännu.

Agneta kram

p.s. hoppas fossingen blir bättre och bättre...d.s.

Fenixmonas sa...

Godmorgon min vän! Så bra att du besvarar frågor direkt i bloggen! Då är det lättare för oss alla att få reda på mer.Kramiz!!

Fru Venus sa...

Vad underbar du är som delar med dig så där. Kramar till både dig och E :-)

Marie-Louise sa...

Vilken läsning, vad bra att du delar med dig så att vi andra får lära oss. Mycket utav detta känner jag igen på min mellantjej som har reumatism. Lunginflammationer, barnastma (som vuxit bort) överrörlig, ont, feber till och från. Tyvärr fick min dotter sin diagnos först när hon var 13 år men hennes problem hade hon haft sedan minst hon var 1 år. Oj kanske ska man be doktorn om EDS-prover också??? /Kram