onsdag 7 september 2011

Vad är smärta?

Ja det kan man ju undra faktiskt. Jag fick en fråga hur man vet vilken smärta som är vilken och jag ska göra ett försök att förklara. Vi kan börja med att skriva att ALL SMÄRTA ÄR ETT SÄTT FÖR KROPPEN ATT SÄGA ATT NÅGOT ÄR FEL! Tänk på det nästa gång ni går med en hejdundrande värk någonstans som inte vill ge med sig!

Inflammatorisk smärta: Inflammation har väl de flesta haft, detta är ofta det som händer om man har överansträngt sig. Smärtan är lite akut, har man tex en inflammation i en axel så är det som om någon har satt eld på den! Området känns oftast varmt och man kan få feber. Många fixar sina inflammationer med kortisonsprutor men själv tror jag att det är bättre att vila sig frisk. Har man problem med sina leder så kommer inflammationer ofta som ett brev på posten... Medicin man kan ta mot detta är ex Voltaren, Diclofenak, Ipren... (Själv äter jag Orudis).

Nervsmärta: Har du någongång kört i armbågen i en kant och fått så jäkla ont aå man nästan kan dö? Det är en sorts nervsmärta... Nervsmärta är den jäkligaste smärta som finns (enligt mig iallafall) för den går inte helt och fullt att medicinera. Smärtan kan vara mycket olika tex att det känns som att bli borrad med en borrmaskin i kroppen eller att bli stucken av en massa nålar... När en nerv är blockerad ger den ifrån sig en massa andra symtom oxå. Är problemet i en arm så kan armen domna, det "surrar" eller sticker i armen eller att man förlorar känseln överhuvudtaget. Nervsmärta kan du inte massera bort... Tyvärr! Medicin mot nervsmärta är Lyrica bland annat.

Annan värk/smärta: Ja, hur många har inte muskelvärk? Hur många som helst...  Det är vanlig smärta. Jag brukar tänka att vanlig smärta biter morfin på ( i mitt fall, andra kanske tar en alvedon mot sin värk).

Lite om hur JAG uppfattar de olika sorters smärtorna alltså. Andra kan känna och tycka annorlunda.

6 kommentarer:

Shamrock sa...

Nervsmärta är knepigt har jag förstått. Hos oss var det morfintabletter i parti och minut ett tag, men nu har det lugnat ner sig (hoppas att det fortsätter vara lugnt).

Det konstigaste tycker jag är när man ska säga hur ont det gör på en skala 1 till 10. Jag menar för det första är det ju individuellt och för det andra så kan det vara svårt att säga det om normaltillståndet är smärta hela tiden

Fru Venus sa...

Nervsmärta är det mest djävulska som finns, speciellt den i SI leden...

Malin sa...

Hej!

hittade just till din blogg genom en EDS vän Anna (Att leva med EDS). Precis så som du beskriver är smärta i all sin äckliga glans!!!! Och folk kan inte förstå att smärta kan vara olika ja uppdelat som du beskriver så exakt. Var tvungen att kommentera på en gång...nu ska jag kolla in din blogg;) Ha det gott! kram Malin

ime sa...

Tack för förklaringen! Låter inte roligt, hoppas man kan hitta något botemedel mot främst nervsmärta, det låter för hemskt att ha det. Hoppas du får må bra snart!
Kram

Swethaiparadise - Ban Phe sa...

Kan nog nästan påstå att jag "känner" som du i smärtans olika faser.

Äter ju också Orudis (retard) och sen jag började med det har jag blivit "bättre" på många sätt.

KRAM

Pia edsmamman sa...

Hej vännen, jag har typ 2 olika smärtor, eller 3 egentligen. Dels den smärtan som gnager i kroppen, överallt, känns som om det är själva skellettet som gör ont... den är nästan värst... för den finns alltid. Mitt fentanyl plåster som hejko satte in tar bort ungefär 80-90% av den smärtan så det blev ett helt nytt liv för mig. tack vara dig gumman, tack!! den andra smärtan är smärtan från min kotkompression, en ytterst liten sådan men den gör säkert tillsammans med mitt sköra instabila bäcken - att det skär och hugger.... jag kan inte röra mig det minsta ibland och det var det som fick mig att åka akut in till min läkare på vc i fredags och fick 4 sprutor, bla 2 morfin... sen blev det bättre.. rent morfin hjälper mig bäst, och subcutant, inte i nål, det försvinner så fort.. den tredje smärtan är då det ilar, från tex bäckenet, ner i knät och vidare ut i tårna... det är det som jag tror är en nervsmärta, men hur tusan vet man det???